Artiklar

 

Publicerad 2012-04-15

Färgernas Psykologi

Visste du att valet av färger skapar olika känslomässiga reaktioner hos människor? Undersökningar visar att färger kan kopplas till känslor och på så sätt skapa stämningar. Att veta hur färger och känslor samspelar kan hjälpa dig skapa bättre och mer effektiv design genom att göra medvetna val och kombinationer av färger.

 

 

Varma och kalla färger

Ofta hör man talas om varma och kalla färger.
Varma färger som röd, gul, orange samt olika nyanser av dessa, används både som grundfärger och accenter för att framhäva mer neutrala nyanser och kan få ett utrymme eller en yta att verka mindre än den är.
Varma färger anses vara glada, inbjudande och framkallar känslor av upprymdhet, passion och ibland aggression.

Kalla färger som blå, grön och lila samt nyanser av dessa används ofta för att skapa en harmonisk och avkopplande atmosfär och kan få små utrymmen eller ytor att se större ut än vad de egentligen är.
Kalla färger framkallar känslor av avslappning och kan ha en lugnande effekt.

Röd

 Röd är en av de tre gundfärgerna i RGB-systemet, som står för röd, grön och blått. Den röda färgen kan när den blandas med vitt framkalla en oskuldsfull rosa färg och om den blandas med svart en starkare känslomässig respons som ilska eller passion. Färgen fungerar ofta bäst som accenter till andra färger i större eller mindre portioner.
Rött kan framkalla känslor av passion, upprymdhet, makt och tillväxt. Ljusröda nyanser associeras med glädje och kärlek, romans och kvinnliga egenskaper. Mörkröda nyanser står för ilska, aggression, mod och ledarskap och förändring.

Grön

 Grön som är den andra av de tre grundfärgerna är den mest neutrala och lugnande färgen. Grönt fungerar både som grundfärg och accent och uppfattas som behaglig för ögat. Grön står för harmoni, balans och hopp. Ljusgröna nyanser är gladlynta och lätta och har varma associationer.
Mörkgrön står för stabilitet, trygghet, ambition och välstånd.
Blågröna nyanser kan kopplas till känslor av hälsa och stabilitet. Olivgrön för fred och harmoni. Gulgröna nyanser kan stå för oskuldsfullhet, sjukdom eller disharmoni.

Blå

 Blå som är den tredje av grundfärgerna skapar en känsla av lugn och vänlighet. Blå fungerar som både grund- och accentfärg och mörkare nyanser passar bra för textfärg.
Blått associeras med klarhet, lugn, stillhet, fred och trygghet.
Nyanser av mörkblått används ofta i företagsfärger och tillskrivs egenskaper som kunskap, makt, tillit och integritet.
Ljusblåa nyanser står för hälsa, stabilitet och tillförsikt.

Purpur eller Lila

 Purpur är en blandning av de varma och kalla färgerna rött och blått.
Purpur står för makt och välstånd, kreativitet och fantasi.
Ljuslila nyanser tillskrivs mjuka och feminina egenskaper och skapar en lätt och romantisk och nostalgisk stämning.
Mörkare nyanser av lila har en tyngre känsla av instabilitet och oro, frustration och tristess samt de negativa sidorna av makt och kontroll.

Gul

 Gul är en glad färg som associeras med energi och uppmuntran.
Färgen stimulerar och ger en lätt och solig känsla till saker.
Gul fungerar både som grundfärg och accent men bör användas med måtta i större sammanhang.
Mörk gul står för glädje, lycka och fräschhet.
Ljusgult kan stå för oro och nervositet och även fara, särskilt tillsammans med svart.

Orange

 Orange kombinerar energi och passion från rött med lätthet och fräschhet från gult. Oranga nyanser är balanserade, inbjudande, energigivande och dynamiska.
Orange passar bäst som accent och kan snabbt bli överväldigande om den används som grundfärg då den slår ut andra designelement och accenter.
Gulorange står för visdom och prestige.
Rödorange för energi, njutning och åtrå.
Mörkorange för misstro och förändringar.

Naturfärger och neutrala nyanser

 Neutrala och bruna nyanser är typiska naturfärger och används flitigt i design. Brunt fungerar både som grundfärg och accent samt passar även till textfärg.
Dess nyanser blandar sig lätt med alla andra nyanser och har en behaglig påverkan. Nyanserna har ett brett känslospektrum och kan bl a representera lugn, fridfullhet, hälsosamhet, pålitlighet och tristess.
Ljusbrunt står för lugn, renhet och elegans.
Mellanbrunt för tristess och stillastående.
Mörkbrun för stabilitet, komfort och erfarenhet.

Svart & Vitt

 Svart och vitt är färger i dess renaste form och det är svårt att skapa andra färger utan inblandning av svart eller vitt.
Vitt står för renhet, perfektionism, klarhet, öppenhet och renlighet medan svart associeras med makt, elegans, mysticism och rädsla. Grå som är en blandning av svart och vitt kan verka lugnande och konservativ eller vara glanslös och trist

Resurser

Adobe Kuler
Hexadecimala färgkoder
Färggenerator

Flera artiklar

CSS 3

Html5

Creative Cloud

Design & layout

Bildhantering

Blandat